© Pěstitelská pálenice Rudice - Ladislav Vančura - 2020
PĚSTITELSKÁ
PÁLENICE
RUDICE
Ladislav Vančura
Zásady přípravy kvasu
1. Ovoce
Jaké ovoce je vhodné pro kvašení a následné pálení? U nás na Moravě jsou to švestky, třešně, hrušky
a jablka. Dobré vlastnosti mají též broskve a meruňky.
2. Sběr
Sbíráme jen ovoce dobře vyzrálé či přezrálé, zdravé (nesmí být nahnilé nebo plesnivé, ale může být
červivé), čisté, bez listí, trávy, hlíny a jiných nečistot.
3. Úprava ovoce
Ovoce před samotným kvašením upravujeme takto:
- třešně: odstopkujeme
- meruňky: můžeme odpeckovat
- broskve: odpeckujeme
- švestky: pomačkáme - můžeme odpeckovat
- hrušky: podrtíme
- jablka: podrtíme
Upravené, dobře rozlmělněné ovoce ukládáme do kvasných nádob, které plníme pokud možno najednou
maximálně do 90 % objemu. Nádoby mohou být plastové či dřevěné. Vždy je před tím vymyjeme a zbavíme
případných zaschlých nečistot. Je samozřejmé, že nepoužíváme nádoby od chemikálií, barev atp.
Nádoby by měly mít objem 50 a více litrů! Větší nádoby jsou lepší pro stejnoměrné a kvalitnější kvašení.
5. Kvašení
Naplněné bečky přikryjeme víkem nebo igelitovou folií a umístíme je do místnosti bez větších výkyvů
teplot (pokud možno do 20 °C ). Při nižší teplotě probíhá kvašení pomaleji. Celý proces probíhá
samovolně. Pro lepší vykvašení a výtěžnost kvasu je vhodné používat – kvasinky a enzymy.
Po několika dnech se na povrchu vytvoří tzv. "koláč" , který nenarušujeme, neboť tvoří přirozenou
ochranu proti infekci a zabraňuje ztrátám alkoholu. Kvas průběžně kontrolujeme a pokud se na
povrchu vytvoří plíseň, odstraníme ji. Po celou dobu kvasem nemícháme a bečkou nehýbeme.
Letní ovoce kvasí od 3 do 6 týdnů (záleží na teplotě), pozdní ovoce (švestky, hrušky, jablka) kvasí
8 až 12 týdnů. Opět závisí na teplotě. Kvašení je ukončeno, když neuniká již oxid uhličitý.
Vyzrálý kvas má zdravou vůni, šťáva není sladká. Koláč se začíná propadat. Tento je vhodné odstranit
než se propadne. V této době se objednáváme na pálení do pálenice.
6. Množství kvasu
Minimální množství kvasu pro pálení musí být 50 litrů. Kapacita zařízení na jednu várku pálení je 400 litrů,
doba pálení je asi 1 až 4 hodiny, ze 300 litrů kvalitního kvasu se zpravidla vypálí přibližně 30 litrů 50% pálenky.
7. Zákon
Podle § 4 odst.3. Sb. zákona o lihu je pěstitel oprávněn si dát vyrobit v jednom roce z vlastní dodané
suroviny nejvýše 30 litrů 100 % alkoholu a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby,
které tvoří s pěstitelem společnou domácnost.
8. Po pálení
Alkohol si odnesete ve vlastních skleněných či plastových lahvích či demižónech. Čerstvou pálenku
necháme přibližně dva týdny "vyvětrat". Hrdlo láhve při vyvětrávání překryjte kusem látky aby se
dovnitř nedostaly "vinné mušky". Tato procedura není povinná! Destilovanou vodou lze pálenku zředit
na požadované procento alkoholu. Přesné koeficienty najdete v "Lihové tabulce". Můžete si nechat
naředit pálenku přímo v naší pálenici !
9. Závěrem ...
Výsledná kvalita pálenky je především vždy závislá na kvalitě dodaného kvasu !
Různé pálenky se nazývají podle druhu ovoce, ze kterého byly vypáleny. Nejznámější jsou:
- Třešňovice (z třešní)
- Meruňkovice (z meruněk)
- Slivovice (ze švestek)
- Hruškovice (z hrušek)
- Kalvados (z jablek)
Pálení jen po předchozí
telefonické domluvě!
Prosím volejte:
PONDĚLÍ - PÁTEK
8:00 - 17:00