© Pěstitelská pálenice Rudice - Ladislav Vančura - 2020
PĚSTITELSKÁ
PÁLENICE
RUDICE
Ladislav Vančura
OVOCE MŮŽE BÝT NEZRALÉ ?
Nezralé ovoce obsahuje hodně tříslovin a kyselin, málo aromatických látek a málo cukru.
Pálenka z takového ovoce je nevýrazná, chuťově mdlá. A celková výtěžnost je malá.
OVOCE MŮŽE BÝT NAHNILÉ ?
Plísně a hniloby zásadně negativně ovlivňují kvalitu a výtěžnost pálenky. Produkty
hnilobného procesu jsou z části těkavé, dostávají se i do destilátu. Nahnilé ovoce
je podstatně chudší o cukr, který byl stráven hnilobnými mikroby.
CUKR „ŠKRÁBE“ ?
Cukr (myslíme tím řepný cukr - sacharózu) je disacharid složený z fruktózy (ovocný cukr)
a glukózy (vinný cukr). Sacharózu obsahuje i většina ovoce - nejvíce švestky (až 60%
z celkového množství cukrů), banány a broskve. Tato velice rozšířená pověra nejspíše
vznikla z doslazování nahnilého a nekvalitního ovoce. Podle zákona č. 61/1997 Sb.
je však přídavek cukru do kvasu určenému k pěstitelskému pálení zakázán.
CUKR URYCHLUJE KVAŠENÍ ?
Cukr je v podstatě konzervační prostředek, takže kvašení zpomaluje. Větší koncentraci
cukru než 30% nejsou plané kvasinky schopny rozkvasit, proto přeslazené kvasy
bez přidání speciální kultury kvasinek nekvasí. Vyšší koncentrace cukru (ať již sacharózy,
fruktózy nebo glukózy) a následná, po prokvašení, vyšší koncentrace alkoholu v kvasu
také zabraňuje množení některých plísní, proto jsou kvasy, které při založení obsahují
více cukrů odolnější proti „zkažení“ kvašení a plesnivění.
KVAS PATŘÍ NA SLUNÍČKO NEBO KE KOTLI ?
Kvasinky lihového kvašení snášejí max. teploty kolem 40 stupňů Celsia. Při vyšší teplotě
hynou, kvašení se zpomaluje a uvolňuje se prostor pro plísně, které snáší teploty vyšší
a hlavně pro octové kvasinky, které se množí 3-krát rychleji, než kvasinky lihového
kvašení. Navíc při vysokých teplotách se z kvasu rychleji vypařuje alkohol.
Ideální teplota kvašení je kolem 15 stupňů Celsia.
KVAS NESMÍ ZMRZNOUT ?
Je lepší nechat kvas po dokvašení na mrazu, než schovávat do tepla - možnost
zoctovatění. Před pálením doporučujeme, při větších mrazech, kdy by kvas mohl
zmrznout (neuškodí mu to), uskladnit kvas 2 dny v teplejší místnosti, aby šel kvas
vysypat nebo vysát ze sudu. Nedokvašený, zmrzlý kvas je možno přemístit do „tepla“,
po rozmrznutí se opět rozkvasí.
OVOCE SE NEMUSÍ DRTIT ?
Nepodrcené ovoce špatně kvasí, kvasinky se v hustém prostředí špatně množí.
Mezi kousky ovoce se drží vzduch, který může zapříčinit plesnivění ovoce.
TŘEŠŇOVÝ KVAS JE NEJNÁCHYLNĚJŠÍ NA ZOCTOVATĚNÍ ?
Každý kvas může zoctovatět, poskytneme-li mu k tomu podmínky - kyslík, teplo.
Octovatění můžeme zabránit zamezením přístupu vzduchu uzavřením sudu kvasnou
zátkou.
<
Pálení jen po předchozí
telefonické domluvě!
Prosím volejte:
PONDĚLÍ - PÁTEK
8:00 - 17:00